Chirurgia regiunii hiatale

Boala de reflux gastro-esofagian:

In mod fiziologic, bolul alimentar din cavitatea bucala (mancarea solida / lichidele), este inghitit si parcurge urmatorul traseu: gura – esofag – stomac – duoden - intestin subtire - intestin gros – rect - canal anal.

Pe acest traseu sunt interpuse bariere anatomice (inele musculare cu mecanism de valva/supapa) care contribuie la parcursul intr-o singura directie al alimentelor si sucurilor digestive (sucuri care dizolva alimentele pentru a fi asimilate in organism) prin tubul digestiv.

Dintre acestea trebuie sa mentionam bariera gastro-esofagiana (intre esofag si stomac – care mai poarta numele de sfincter esofagian inferior/ cardia) si bariera gastro- duodenala (intre stomac si duoden – denumit sfincter piloric/ pilor).

Chirurgia regiunii hiatale Boala de reflux gastro-esofagian

Boala de reflux gastro-esofagian consta in ascensionarea continutului gastric (acid) la nivelul esofagului si a cavitatii orale, datorita disfunctiei barierei dintre stomac si esofag (sfincterul esofagian inferior).

In plan clinic aceasta disfunctie se traduce cel mai frecvent prin aparitia pirozisului (senzatie de arsura in piept) si a regurgitatiilor acide (gust acru/ refluare de suc gastric la nivelul cavitatii bucale).

Mecanismele implicate in aparitia BRGE sunt reprezentate de prezenta herniei hiatale, cresterea presiunii din abdomen si boli care afecteaza contractiile musculare ale esofagului sau stomacului (disfunctii de tonus si peristaltism – unda care impinge alimentele si lichidele prin tractul digestiv).

Persistenta in timp a acestor manifestari in lipsa unui tratament corespunzator duce la aparitia altor simptome si a unor posibile complicatii : dureri toracice si dificultati la inghitire, greturi sau varsaturi, dureri in gat sau raguseala , tuse si complicatii respiratorii, aparitia cancerului esofagian.

Factorii de risc care cresc probabilitatea dezvoltarii BRGE sunt: obezitatea, hernia hiatala, fumatul, sarcina, dieta necorespunzatoare (dulciuri, carbohidrati si grasimi in exces, cafea, alcool, bauturi carbo-gazoase, condimente etc.)

Diagnosticul este suspicionat prin manifestarile clinice/aparitia simptomelor (pirozis, regurgitatii, raguseala, tuse seaca, etc.) si este confirmat prin urmatoarele investigatii:

 • Endoscopie digestiva superioara (evaluarea aspectului mucoasei esofagiene, gastrice si duodenale cu ajutorul unui tub flexibil introdus pe gura si care filmeaza din interiorul tubului digestiv)
 • Ph-metrie (masurarea aciditatii din esofag si stomac)
 • Manometrie (masurarea undei peristaltice si a functiei muschilor din esofag si stomac si de la nivelul barierelor anatomice)
 • Explorari radio-imagistice (CT/bariu pasaj - pentru confirmarea prezentei si a anvergurii herniei hiatale)

Toate aceste explorari stau la baza stadializarii corecte a bolii (prezenta sau nu a esofagitei de reflux, esofag Barret, stricturi, etc.) si reprezinta fundamentul deciziei de tratament.

Masurile terapeutice care se impun sunt urmatoarele si respecta ordinea de mai jos:

 • Modificarea stilului de viata si a regimului alimentar;
 • Tratament medicamentos: antiacide, blocanti ai receptorilor H2, inhibitori ai pompei de protoni, prokinetice. Acestea neutralizeaza sau reduc productia de acid gastric si ajuta la evacuarea continutului gastric;
 • Tratament chirurgical;

Optiunile terapeutice chirurgicale urmaresc urmatoarele obiective:

 • Refacerea anatomiei regiunii hiatale
 • Crearea chirurgicala a unui mecanism de valva antireflux (fundoplicatura de tip: Nissen; Dorr; Toupet)

Hernia hiatala:

Hernia hiatala reprezinta ascensionarea stomacului din cavitatea abdominala in cavitatea toracica prin hiatusul esofagian (orificiul natural de la nivelul diafragmului ce permite trecerea esofagului intre cele 2 compartimente).

Exista mai multe tipuri in functie de modul de producere:

 • hernii hiatale prin alunecare (tip I);
 • hernii hiatale prin rostogolire (tip II);
 • hernii hiatale prin mecanism mixt (tip III);
 • hernii hiatale gigante ce implica hernierea altor organe: colon, splina, pancreas, intestine subtire (tip IV);
Fa o programare
Hernie-Hiatala

Majoritatea herniilor hiatale sunt asimptomatice insa trecerea continutului gastric in esofag datorita disfunctionalitatii sfincterului esofagian inferior, produse in urma hernierii, duce la aparitia bolii de reflux gastro-esofagian si poate da urmatoarele somptome:

 • pirozis (arsuri)
 • regurgitari
 • greturi
 • varsaturi
 • tuse seaca
 • dureri toracice
 • dureri abdominale
 • dificultati la inghitire si de respiratie

Cauzele aparitiei herniei hiatale nu sunt complet elucidate, insa mecanismele principale implicate dezvoltarea acesteia sunt cresterea presiunii intraabdominale si slabirea diafragmului, date de: obezitate, inaintarea in varsta, tuse cronica, constipatie cronica, ascita, sarcina, formatiuni tumorale abdominale voluminoase, eforturi fizice intense cu ridicarea greutatilor mari.

Principalii factori de risc raman Obezitatea si inaintarea in varsta.

Tratamentul herniei hiatale este ghidat de prezenta simptomelor si are 3 etape:

 1. Modificarea stilului de viata si a regimului alimentar;
 2. Tratament medicamentos: antiacide; blocanti ai receptorilor H2 si inhibitori de pompa de protoni. Acestea neutralizeaza sau reduc productia de acid gastric;
 3. Tratament chirurgical.

Interventia chirurgicala se realizeaza prin abord laparoscopic si are 3 obiective:

 1. Reducerea stomacului in cavitatea abdominala;
 2. Recalibrarea hiatusului esofagian;
 3. Realizarea unui mechanism antireflux.

*Pentru tratament chirurgical sunt propuse herniile de tip I refractare la tratament si herniile de tip II, III si IV simptomatice, datorita riscului aparitiei complicatiilor (sangerari, perforatii, volvulus, strangulare)