Bypass gastric

ByPass Gastric Y a la Roux...

Desi trendul mondial schiteaza o panta descendenta (datorita aparitiei si perfectionarii altor proceduri chirurgicale), Gastric Bypass-ul ramane una din cele mai efectuate interverventii bariatrice cu rezultate notabile pe termen lung.

Aceasta interventie presupune formarea unui mic rezervor (aprox. 30 ml.) care este separat de restul stomacului si mai apoi reconectat (anastomozat) la o portiune mai indepartata din intestinul subtire pentru restabilirea circuitului alimentar. Astfel, alimentele ocolesc o buna parte din tubul digestiv, fara sa se realizeze absorbtia acestora.

Interverventie bariatrica Gastric-Bypass

Interventia are un grad de complexitate mai ridicat, cu o durata mai mare, o spitalizare mai indelungata (5-7 zile) si implica o monitorizare nutritionala atenta pe termen lung datorita dezechilibrelor micronutrientilor in organism, prin efectului malabsorbitv.

Este indicat la pacientii cu obezitate severa. Scaderea in greutate se datoreaza atat reducerii semnificative a volumului stomacului, cat si limitarii absorbtiei nutrientilor (malabsorbtie).

Pentru pacientii la risc pentru care s-a efectuat in prealabil un tratament bariatric mai putin agresiv, cu rezultate limitate in cee ace priveste scaderea ponderala si controlul comorbiditatilor, gastric bypass-ul reprezinta cea de-a doua optiune a abordarii stadializate a terapiei obezitatii.

Avantaje:
  • Recuperare si reintegrare socio-profesionala rapida;
  • Dureri reduse, cicatrici de mici dimensiuni;
  • Scadere semnificativa in greutate pe termen lung, cu controlul comorbiditatilor
  • Aparitia imediata a senzatiei de satietate;
  • Eficienta la pacientii cu asociere de reflux gastro-esofagian sever.
Vezi detalii procedura chirurgicala