Obezitatea si chirurgia bariatrica in context pandemic

9 Mar. 2021

Pandemia COVID19 ne-a schimbat radical modul de viata. Daunele provocate se rasfrang atat asupra vietii sociale, dar mai ales asupra fiecarui individ in parte. Avand in vedere ca obezitatea in sine este o cauza majora a afectarii sanatatii fizice si mentale, efectul aditional al COVID-19 poate influenta capacitatea pacientilor de a sustine schimbari sanatoase ale stilului de viata.

Obezitatea reprezinta o problema de sanatate publica bine cunoscuta, cu o incidenta in crestere de la an la an. Aparitia pandemiei nu face decat sa accentueze stresul provocat asupra sistemelor de sanatate, conducand la efecte secundare care nu sunt deloc neglijabile.  Mai mult decat atat, raspunsul la pandemie prin constrangerile sociale impuse are drept consecinta scaderea activitatii fizice, amplificarea sedentarismului si modificarea comportamentelor alimentare prin cresterea consumului de hrana procesata. Astfel, gradul si prevalenta obezitatii sunt accentuate si tot mai greu de controlat.

Multi dintre noi nu se gandesc la obezitate ca la o boala, neglijand efectele nocive asupra starii de sanatate multi ani la rand. Organizatia mondiala a sanatatii defineste problema obezitatii la stadiul de epidemie, iar cand o pandemie se suprapune peste aceasta, ingrijirea persoanelor in cauza devine o provocare si mai mare.  Evolutia cazurilor pozitive COVID19 pe parcursul pandemiei a evidentiat o vulnerabilitate mult mai mare pentru persoanele obeze. Riscurile corelate cu un prognostic nefavorabil sunt legate de comorbiditatile asociate excesului de greutate, precum patologia cardiovasculara, diabetul zaharat, sindromul de hipoventilatie pulmonara. Toate acestea conduc la cresterea riscului vital prin posibilitatea aparitiei unor forme severe ale infectiei COVID19.

Chirurgia bariatrica este o abordare extrem de eficienta si dovedita in tratamentul obezitatii severe, insa printre nenumaratele stiri despre numarul crescut de cazuri COVID-19, masurile de distantare sociala si supraaglomerarea sistemelor de sanatate, cautarea optiunilor chirurgicale pentru tratarea obezitatii poate fi descurajanta. Astfel se creaza un cerc vicios dificil de manageriat pe scara larga. Cu toate acestea, numarul persoanelor care au nevoie de o interventie chirurgicala bariatrica este in crestere.

Experienta cumulata de-a lungul luptei cu pandemia a ajutat in adaptarea mijloacelor  si a indicatiilor de tratament chirurgical. Pe plan Mondial, desi chirurgia bariatrica a fost initial trecuta in plan secund, prin activitatea echipelor specializate s-a demonstrat importanta si eficacitatea acestui tip de tratament in conditii de pandemie, asigurand in acelasi timp masuri optime de protectie, fara a creste riscul de infectare.  Beneficiul adus de chirurgia bariatrica prin ameliorarea comorbiditatilor pacientilor cu obezitate, se rasfrange si asupra ameliorarii formelor de boala COVID19.

Urmarirea postoperatorie de durata si comunicarea onesta cu pacientii operati reprezinta o alta regula pentru un tratament de succes. Prin urmare, este imperios necesar ca pacienții să fie operati si mai apoi monitorizati atent atat in ceea ce priveste excesul de greutate si bolile asociate, cat si in ceea ce priveste statusul mental si posibilele dereglari emotionale secundare pandemiei COVID19.